Bölcsességfog húzás

Bölcsességfog húzás az Oktán fogklinikán

Talán az egyik legjobban félt fogászati beavatkozás a bölcsességfog húzás. Pedig nincs ok az aggodalomra, rendelőnkben szakszerűen és fájdalommentesen eltávolítjuk akár a komplikáltabb bölcsességfogakat is. Cikkünkben mindent tudnivalót elmondunk, és tanácsot adunk, mikor érdemes fogorvoshoz fordulni.


Mit kell tudni a bölcsességfogakról?


A bölcsességfogak a nyolcadik, utolsó helyen helyezkednek el a fogsorban. Állkapcsonként kettő-kettő, azaz összesen négy található belőlük. Általában 15 és 25 éves kor között törnek elő, innen ered az elnevezésük.

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogak. Régebben sokkal fontosabb szerepük volt, mert az emberek még sokkal keményebb táplálékot fogyasztottak, és ezért sokkal többet kellett rágniuk. Mára viszont teljesen megváltozott az táplálkozásunk, puhább, főtt ételeket eszünk, nem rágunk annyit, ezért nincs már akkora szükségünk az extra őrlő fogakra.

Nem mindenkinél nőnek ki


Nem mindenkinek fejlődik ki mind a négy bölcsességfoga, az emberek egy részének hiányzik legalább egy, és sokaknak közülük még a fogcsíra sincs jelen az állkapcsukban. Ez természetes jelenség, nem kell aggódni miatta.


Milyen problémákat okoznak a bölcsességfogak?


Mivel a modern táplálkozáshoz nincs már szükségünk a bölcsességfogakra, ezért az állkapcsunk sem annyira erős. Ez a következőkkel jár:


 1. A bölcsességfognak sokszor nincs már helye állkapocsban, nem tudnak kinőni, vagy csak ferdén.
 2. Ha bölcsességfog nem tud kinőni, elkezdheti nyomni a szomszédos hetes fogat (a második nagyőrlőt), melynek a gyökere felszívódhat, szuvassá válhat.
 3. Nagy fájdalmat tudnak okozni a kinövéskor.
 4. Nehéz őket megfelelően tisztítani. Emiatt könnyeben keletkezik a felszínükön fogkő, és gyorsabban alakulhat ki a fogszuvasodás.
 5. Kialakulhat belőlük cysta.
 6. Nehezíthetik a fogszabályozó kezelést.
 7. Gyakran gyulladás alakul ki körülöttük.

Milyen következményei lehetnek ennek hosszútávon?Miből lehet tudni, hogy baj van a bölcsességfoggal?Mikor kell kihúzni a bölcsességfogat?Mikor beszélhetünk bölcsességfog húzásról illetve műtétről?


Ha a bölcsességfog koronája már előbújt,és megfelelő a tengelyállása akkor bölcsességfog húzásról beszélünk. Ebben az esetben a legtöbbször a bölcsességfog fogóval eltávolítható. A felső bölcsességfogak húzása sokkal gyorsabb és egyszerűbb az esetek többségében, mert a csont felül lazább szerkezetű. Az alsó állkapocs sokkal keményebb, ezért az itt elhelyezkedő bölcsességfogak húzása is általában nehezeb.

Ha bölcsességfog koronája még nem vagy részben törte át a fogínyt, bölcsességfog műtétre van szükség. A műtétet szájsebész végzi, aki felnyitja a fogínyt, és eltávolítja a bölcsességfogat. Szintén szájsebészeti beavatkozásra van szükség olyan komplikáltabb esetekben, amikor a fog tengelyállása vagy a gyökerek anatómiai elhelyezkedése nem teszi lehetővé az egyszerű foghúzást.A bölcsességfog húzás folyamata


 1. Konzultáció, állapotfelmérés
  A részletes állapotfelmérés során megvizsgáljuk, hogyan helyezkedik el az állkapocsban a bölcsességfog. Bizonyos esetekben CT vizsgálatra is szükség lesz. Az állapotfelmérés eredménye alapján a fogorvos eldönti, hogy elégséges-e az egyszerű foghúzás, vagy szájsebészeti műtétre lesz szükség.
  Szintén megvizsgáljuk, hogy fellépett-e gyulladás a bölcsességfog körül. A gyulladt fogat nem javasolt azonnal eltávolítanii, ilyen esetekben el kell halasztani a beavatkozást a gyulladás megszüntetése utánra.
  Az állapotfelmérés során rákérdezünk az esetleges korábbi betegségekre, kezelésekre gyógyszerallergiákra is.
 2. Érzéstelenítés
  A rendelőnkben használt modern érzéstelenítők lehetővé teszik a fájdalommentes bölcsességfog húzást. Az injekciót felületi érzéstelenítés előzi meg, ezáltal már a szúrást sem lehet érezni. A helyi érzéstelenítő pár perc alatt hatni kezd.
 3. Foghúzás
  Rendelőnkben képzett, gyakorlott szakemberek végzik steril körülmények között a foghúzást.
 4. Utókezelés, kontroll
  A fogorvos dönthet úgy, hogy antibiotikumot ír fel az esetleges gyulladások megelőzésére, kezelésére.
  A húzás után egy héttel a pácienst varratszedés és kontroll vizsgálaton céljából vissza rendeljük.

Mit kell tenni a bölcsességfog húzás után?


A foghúzás után:A foghúzást követő pár (három - öt) napban:Gyakori kérdések

Mennyire fájdalmas bölcsességfog húzás?

A foghúzás során rendelőnkben gyorsan ható, biztonságos érzéstelenítőt használunk. Ezért a bölcsességfog húzás nem jár éles fájdalommal. Nyomó, feszítő érzés előfordulhat.

Milyen fájdalomra számíthatok a beavatkozás után?

A seb még napokig fájhat, ez a gyógyulással járó természetes folyamat. Ebben az esetben szedjen fájdalomcsillapítót.

Mennyi idő alatt gyógyul be a seb a bölcsességfog húzás után?

Ez az egyéntől és a beavatkozás mértékétől függ, de jellemzően 1-2 hét.

Ha kihúzzák a bölcsességfogam, utána össze fognak torlódni a fogaim?

Nem. Pont az ellenkezője igaz, ha nincs helye a bölcsességfognak, akkor torlódást okozhat a többi fog között.

Elmúltam már 25 éves, de még nem bújtak elő a bölcsességfogaim? Ez baj?

Abban az esetben nem, ha nem érez fájdalmat a bölcsességfog helyén, vagy egy foggal előtte a második nagyőrlőnél. De érdemes egy rtg- felvételt készíteni, hogy lássuk vannak-e bölcsességfogak, és okoznak-e problémát.

Hatással van a bölcsességfog kihúzása az intelligenciára?

Természetesen nincs. A bölcsességfog elnevezést csupán azért kapta a nyolcas fog, mert az tör elő a legkésőbb.

< /section>

Foglaljon időpontot az

Oktán Fogklinikánál

Kérjük, jelöld meg, melyik a legmegfelelőbb időpont a számodra. A kijelölt dátum és időpont nem válik automatikusan valós időponttá, de kérésedet maximálisan figyelembe vesszük. A konkrét időpont rögzítéséhez munkatársunk rövidesen felveszi veled a kapcsolatot.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy az időpontok lemondása vagy módosítása díjmentesen 24 órával a lefoglalt időpontot megelőzően lehetséges email-ben és telefonon!kilenc és tizenöt összege

Kapcsolat

Oktán Fogklinika (I-ZA Kft.)
Cím: 2440 Százhalombatta, Piac tér A/4
Adószám: 10987285-2-13

E-mail:

Megközelíthetőség:
Rendelőnk Százhalombatta szívében, a Piac téren található.
Bejáratunk a piac tér belső területén közelíthető meg.
Autóval a Sparnál, a piac másik oldalánál van lehetőségük parkolni.

Foglaljon időpontot online

Bejelentkezés / Fogászati páciens koordinátor:
Nagy Rita, Söjtöri Zita
Telefon: +36 30 400 4166