Fogfájás: mitől fáj a fog?

Oktán fogklinika

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalom. Ráadásul sok ember hajlamos a legutolsó pillanatig halogatni a fogorvos felkeresését, amivel csak ront a helyzeten. Cikkünkben elmondjuk, mitől fáj a fogunk, milyen típusú fájdalom milyen problémára utalhat, és mit lehet tenni, hogy megelőzzük a fogfájást.

Melyik része fáj a fognak?

Általában akkor fáj a fogunk, amikor a fogideget valamilyen inger éri. A fogideg a fog legbelső részében, a fogbélben (pulpában) található. Hogy megértsük, pontosan miért fáj a fogunk, érdemes megismerkedni a fog felépítésével.

A fog felépítése

A fogideg nagyon érzékeny, ezért a szervezet több védőréteggel is óvja. A fogat kívülről a fogzománc veszi körbe és védi. A fogzománc a testünk legkeményebb anyaga, átlátszó, vastagsága a fog őrlő részein körülbelül 2,5 mm, és egyre vékonyodik az íny felé haladva.

A zománc alatt található a dentin. Ez a második védekező réteg. A dentin szerkezetében a csontra hasonlít, sárgás a színe, átlagosan 3–5 mm vastag. A dentin veszi körbe a fogbelet, amelyben az erek és az fogidegek helyezkednek el. Ha a külső két rétegen áthatol valamilyen inger és eléri a fogideget, elkezd fájni a fogunk.

A fogfájás okai

A fogfájás a legtöbb esetben az alábbi tényezők valamelyike miatt jelentkezik:

  1. Fogérzékenység
  2. Fogszuvasodás
  3. Fogínygyulladás
  4. Fogágybetegségek
  5. Fogbélgyulladás
  6. Túlterhelés
  7. Sérülés

Fogérzékenység

Hirtelen jelentkező, éles, nyilalló fájdalommal jár. Élete során minden második magyar felnőttnél előfordul. A túl hideg, túl meleg, esetleg túl édes vagy túl sós ételek és italok fogyasztásakor fordul elő jellemzően. Sokszor a fogíny visszahúzódása miatt szabaddá vált fognyak áll a probléma hátterében, de okozhatja szuvasodás vagy a fog sérülése is.

Az éles fájdalom általában hamar elmúlik, de mindeképpen fontos, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza. Egy kezdődő fogszuvasodást sokkal könnyebb megállítani, mint egy előrehaladott állapotban lévőt kezelni. A fog sérülésekor is mindenképpen keressük fel a fogorvosunk, mert fontos tudni, hogy sérült-e a fogbél. A fogíny visszahúzódásának kezelésére szintén léteznek módszerek.

Fogszuvasodás

Sok esetben az előrehaladott fogszuvasodás okozza a fogfájást. A fogszuvasodást a legtöbbször a helytelen szájhigiénia okozza. A fog lepedékben savtermelő baktérium találhatók. A savak kémiai kölcsönhatásba lépnek a fogzománc ásványi anyagaival. Ennek hatására a fogzománc vékonyodni kezd, majd kilyukad. A lyuk ezután tovább terjed a dentinbe, és elkezdhet fájni a fogunk, de a legtöbbször ez a fájdalom nem elviselhetetlen. Ha a lyuk eléri a fogbelet, jelentkezik az éles, erős fájdalom.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás a fogakat körülvevő ínyszövetet érinti. Tünetei a duzzanat, nyomásra fájdalom és enyhe vérzés fogmosáskor. Számos tényező befolyásolja, többek között a genetika, az étkezés, a dohányzás de akár a gyógyszerek mellékhatásai is. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia miatt gyullad be az íny. A kezeletlen fogínygyulladás sok esetben átterjed a fogágyra és fogágybetegséget okoz.

Fogínygyulladásnál tanácsos felkeresni a fogorvost, szájhigiénikust. Professzionális tisztítás, fogkőlevétel után érdemes megtanulni a helyes fogmosási technikát is

Fogágybetegség

Sok esetben begyulladhat a fogíny, a foggyökeret körülvevő szövetrendszer, vagy akár a gyökeret körülvevő gyökérhártya és csont is. Az ilyen fogágybetegségek előrehaladtával a fogak érzékennyé válnak, pusztul a fogakat körülvevő gyökérhártya és csont, majd a fogak meglazulhatnak és akár maguktól ki is eshetnek. Az íny vérzékennyé válhat, és az előrehaladt gyulladás a szervezet egyéb pontjain is megbetegedéseket okozhat. A kezelés alatt a gyulladás megszüntetése az első lépés.

Fogbélgyulladás

Ahogy a neve is mutatja, a fogbélgyulladás a fog belsejében alakul ki. Erős, sokszor fájdalomcsillapítóval sem csökkenő fájdalommal jár, mert a fogbélben található fogidegeket folyamatosan inger éri. Sok esetben előrehaladott fogszuvasodás következtében alakul ki. Általában gyökérkezelés alkalmazásával kezelhető. Ha ezzel sem menthető a fog, sajnos ki kell húzni

Túlterhelés

Ha a fogainkat álmunkban csikorgatjuk vagy túlságosan összeszorítjuk, megsérülhet a fogzománc, illetve fájdalom alakulhat ki a fog körül a fogínyben. Okozhat fognyaki kopást, ami következtében jelentkezhet fájdalom túl hideg vagy túl forró étel, italok fogyasztásakor. A fogérzékenység kezelhető, a rossz szokásokon is tud javítani egy fogorvos, illetve orvosolhatók bizonyos problémák fogszabályzógyógyszer felhelyezésével, érdemes hát ezért is felkeresni egy szakembert.

Sérülés

Sajnos a fogainkat bármikor érheti olyan külső behatás, aminek következtében megsérülhetnek. Súlyos esetben nemcsak a zománc sérül, hanem a fogbél is fedetlenné válik, ezáltal belekerülhetnek ételmaradékok. Ez általában nagy fájdalommal jár. Ha bármilyen sérülés, külső behatás éri fogainkat, haladéktalanul menjünk el a fogorvoshoz, mert csak ő tudja röntgen segítségével megállapítani, milyen súlyos a sérülés és milyen beavatkozásra van szükség.

A fogfájásnak alapvetően három típusa létezik

  1. Éles
  2. Tompa
  3. Lüktető

Éles fogfájás

Az éles fogfájás hirtelen jelentkezik, nagy intenzitású, ugyanakkor ritkán húzódik el. Általában könnyen azonosítható probléma áll a hátterében, ilyen lehet:


Fogtömés vagy gyökérkezelés után szintén jelentkezhet pár napig éles fájdalom, ez általában elmúlik és fájdalomcsillapítóval jól kezelhető.

Tompa fogfájás

A tompa fogfájás gyakran jelzi, hogy a fogbélben található fogideg begyulladt vagy sérült. Elhúzódó, tompa, esetleg gyógyszerre sem javuló fogfájás esetén keressük fel mihamarabb a fogorvosunk, mert minél tovább várakozunk, annál valószínűbb, hogy csak a gyökérkezelés vagy akár a foghúzás lesz a megoldás a problémára.

Lüktető fogfájás

A lüktető fogfájás általában akkor jelentkezik, amikor gyulladás vagy tályog alakul ki a szájüregben. Ennél a fájdalomnál nagyon fontos, hogy sürgősen elmenjünk a fogorvoshoz, mert a szájban lévő gyulladások akár arcduzzanatot is okozhatnak, sőt, akár szájzárat is kaphatunk.

A fogfájás típusa alapján megállapítható, hogy mi a baj?

A legfontosabb azt tisztázni, hogy pontos diagnózist csak a fogorvos tud felállítani. Tehát ne bújjuk az internetenet, ne tippelgessünk otthon, hogy vajon mitől fájhat a fogunk, hanem menjünk el fogorvoshoz. Ugyanakkor a fogfájás típusa fontos információ a fogorovs számára, ezért minden esetben mondjuk el neki, pontosan hol, milyen típusú és milyen intenzitású fájdalmat érzünk!

A fogfájás kezelése otthon

Bizonyos típusú fogfájások enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők otthon fájdalomcsillapítóval vagy gyulladáscsökkentővel. A sós vizes öblögetés szintén hasznos az antibakteriális hatása miatt, ahogy a szegfűszeg kivonat is enyhíti a fogfájást.

Ne feledjük, hogy ezek csak tüneti kezelések, és nem fogják a probléma okát megszüntetni. Nagy valószínűséggel előbb-utóbb újra elkezd majd fájni a fogunk, és könnyen lehet, hogy akkorra már súlyosabb problémával kell szembenéznünk. Ne kísérletezzünk, tartós fogfájás jelentkezésekor minél hamarabb menjünk el fogorvoshoz!

Menjünk el időben fogorvoshoz!

Minél korábbi stádiumban veszi észre a fogorvos a problémát, annál könnyebben tudja kezelni. Sokkal könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és kevesebb fájdalommal jár egy apró lyukat betömni a fogzománcon, mint kezelni a gyulladt foggyökeret. Hasonlóképpen egyszerűbb orvosolni egy kezdődő fogínygyulladást, mint egy előrehaladott állapotban lévő tályogos fogágybetegséget. Éppen ezért ne halogassuk a fogorvos felkeresését amikor fáj a fogunk és ha tehetjük, menjünk el évente kontrollvizsgálatra.

Fontos a megelőzés

A fogfájás megelőzésében a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia. Mossunk naponta legalább kétszer fogat, használjunk fogselymet és sajátítsuk el a megfelelő fogmosási technikát. A fogaink meghálálják a törődést.

Foglaljon időpontot az

Oktán Fogklinikánál

Kérjük, jelöld meg, melyik a legmegfelelőbb időpont a számodra. A kijelölt dátum és időpont nem válik automatikusan valós időponttá, de kérésedet maximálisan figyelembe vesszük. A konkrét időpont rögzítéséhez munkatársunk rövidesen felveszi veled a kapcsolatot.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy az időpontok lemondása vagy módosítása díjmentesen 24 órával a lefoglalt időpontot megelőzően lehetséges email-ben és telefonon!egyszáznegyvennégy és egy összege

Kapcsolat

Oktán Fogklinika (I-ZA Kft.)
Cím: 2440 Százhalombatta, Piac tér A/4
Adószám: 10987285-2-13

E-mail:

Megközelíthetőség:
Rendelőnk Százhalombatta szívében, a Piac téren található.
Bejáratunk a piac tér belső területén közelíthető meg.
Autóval a Sparnál, a piac másik oldalánál van lehetőségük parkolni.

Foglaljon időpontot online

Bejelentkezés / Fogászati páciens koordinátor:
Nagy Rita, Söjtöri Zita
Telefon: +36 30 400 4166