Fogfehérítés

Fogfehérítés az Oktán fogklinikán

A fehér, csillogó esztétikus fogsor már régóta nem csak a sztárok privilégiuma.

A szakszerű, orvos által végzett fogfehérítés ma már mindenki számára elérhető. Ezzel a biztonságos, hatékony és fájdalommentes esztétikai fogászati kezeléssel nemcsak fogaink fehérségét szerezhetjük vissza, hanem magabiztosságunkat is.

A fogászati rendelőben történő kezelés mellett ma már elérhető egy olyan, orvos által előkészített és ellenőrzött módszer is, mely lehetővé teszi, hogy a páciens otthonában, biztonságosan, önmaga végezhesse el a fogfehérítést, mindezt fogorvosi kontroll mellett.

Kinek javasolt a fogfehérítés?

Fogaink esztétikai képe kiemelt fontosságú. Mind önbizalmunkra, mind társas kapcsolatainkra hatással van.

Azonban a dohányzás, a rendszeres kávé, tea és alkoholfogyasztás, a színes ételek fogyasztása a fogak sárgás elszíneződését eredményezi. Az előbb említett okok mellett a fogak elszíneződésének hátterében különböző betegségek is állhatnak. Szintén kiváltó oka lehet a nem megfelelő szájhigiénia, a rossz fogmosási technika.

Kinek nem ajánlott a fogfehérítés?


18 éven aluliaknak és kismamáknak nem javasolt.

Mivel kellő számú vizsgálat hiányában nem lehet biztonságosan kijelenteni, hogy a fogfehérítés során használt vegyületeknek nincs magzat károsító hatásuk, ezért a fogorvosok azt javasolják, hogy ezt a beavatkozást halasszák későbbre.

Szintén nem javasolt a fogfehérítés bizonyos gyógyszerek szedése közben.

Rendelői fogfehérítés


A kezelés előtti teendők:

A technológia fejlődésének köszönhetően, ma már számos professzionális és biztonságos rendelői fogfehérítő eljárás közül választhatunk. Ám bármelyik mellett is döntünk, van egy kihagyhatatlan lépés.

A fogfehérítés feltétele, hogy a fogak felszínén semmilyen szennyeződés nem lehet. Így a fogfehérítést megelőzően egy előzetesen egyeztetett időpontban a fogorvos mindenképpen ellenőrzi fogaink állapotát és megtisztítja azokat a fogkövektől.

Az eljárás:

A fogászati rendelőnkben alkalmazott Opalescence Boost fogfehérítő eljárás a peroxidos rendelői fogfehérítő eljárások egyik legnépszerűbbike. Az Opalescence Boost egy olyan, professzionális fogfehérítési rendszer, melynek segítségével egy óra alatt akár 1-2 árnyalatnyi világosodás érhető el a fogakon.

A fogfehérítés menete:

  1. A kezelés az előkészületekkel kezdődik. Első lépésként az íny megfelelő védelemének érdekében egy gyanta alapú, különleges anyaggal különítik el a fogakat a lágyszövetektől.
  2. A fogorvos ezután felviszi a fogakra a kifejezetten erre a célra kifejlesztett hidrogén-peroxid tartalmú gélt, melyet 2x20 percig a fehérítő anyag a fog pórusain át bejutva képes kioldani a fogakból azokat a szennyező anyagokat, melyek az évek során lerakódtak, s melyek a fogak elszíneződéséért felelősek.
  3. Az esztétikai eljárás 5 perces fluoridos kezeléssel ér véget.

Teendők fogfehérítés után:

A kezelés után két két hétig, de minimum pár napig az úgynevezett fehér diétát javasolt követni. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell minden olyan ételt és italt, ami egy fehér abroszon, vagy ruhán nyomot hagyna. Ilyenek a kávé, a tea és a vörösbor.

A megfelelő eredmény érdekében a dohányzás mellőzése is fontos.Otthoni fogfehérítés fogorvosi kontroll mellett

Az otthoni fogfehérítés hatékonyságában és folyamatában is eltér a rendelői eljárástól, és bár több időt vesz igénybe, mégis népszerű alternatívaként tartják számon és ezzel a módszerrel is látványos javulás érhető el.

A kezelés folyamatos orvosi kontroll mellett zajlik, így biztonságos és kíméletes.

A kezelés előtti teendők:

Az otthoni eljárás megkezdésének feltétele, hogy a páciens ínye és fogai egészségesek legyenek. Ezért a páciensnek, a rendelői fogfehérítő eljáráshoz hasonlóan egy, a kezelést megelőző szakorvosi vizsgálaton kell részt vennie. Ekkor a fogorvos megtisztítja a fogakat a káros fogkövektől, illetve elvégzi azokat a szükséges beavatkozásokat, melyek után az otthoni fogfehérítés biztonságosan elkezdhető.

Szintén kiemelt fontosságú az orvos utasításainak pontos betartása, szájüregünk egészségének védelmében.

Az eljárás menete

  1. A páciens fogsorára egy személyre szabott sín készül.
  2. Ezt a fogvédőhöz hasonló eszközt kell a páciensnek otthonában a speciális fogfehérítő géllel feltöltenie és naponta az orvos által meghatározott ideig viselnie.
  3. Az eljárás az elszíneződés mértékétől függően 4-8 hétig is eltarthat.

Teendők otthoni fogfehérítés után:

Otthoni fogfehérítés esetében is a korábban már részletesen tárgyalt, úgynevezett fehér diétát javasolt követni, és mellőzni kell a dohányzást.

Fogfehérítés otthon: felejtsük el a házi praktikákat!

Citrom szódabikarbónával, fogpor és tengeri só keveréke, ecet… Mindössze pár példa azok közül az interneten fellelhető tippek közül, melyek a fogak otthoni fehérítését ígérik.

Ezek a módszerek azonban nemcsak, hogy nem hozzák meg a várva várt eredményt, hanem akár komoly károkat okozhatnak, mert megsérthetik a fogzománcot és a fogínyt.

Szintén lehetséges internetről különböző fogfeherítőszereket rendelni. Ezeknek a pontos összetevői a legtöbb esetben nem ismertek, és akár komoly bajt, allergiás reakciót is okozhatnak.

Mindenkinek más-más a fogazata, pontos képet csak egy fogorvos tud felállítani. Ezenfelül különböző lehet az elszíneződés oka. Ha a fogfeherítést házilag végezzük, könnyen nem megfelelő koncentrációjú fogfehérítő anyagot választhatunk. Egyáltalán nem garantált, hogy hatásos lesz a kezelés, viszont a túlfehérítés hatására a fogak könnyen kékes árnyalatúvá válnak.

Fontos, hogy a fogfehérítést szakszerű tisztítás után kezdjük el. Ez a legtöbbször házilag nem végezhető el, mert nem tudunk minden részt alaposan megtisztítani. Szintén elengedetlen a fogfehérítés előtt a fogkőleszedés.

Gyakori kérdések

Mennyi ideig tart a rendelői fogfehérítés?

A kezelés egy-másfél órát vesz igénybe.

Mennyire fájdalmas a rendelői fogfehérítés?

A kezelés nem fájdalmas.

Van-e bármilyen mellékhatása a fogfehérítésnek?

A kezelés során néhány páciensnél ugyan felléphet fokozott fogérzékenység, azonban ez a kezelést követő 24-48 órán belül megszűnik. A szakember által, fogorvosi rendelőben történő kezelés nem károsítja sem a töméseket, sem a fogzománcot, sem a koronákat.

Milyen tartós a fogfehérítés?

A kezelés tartóssága a páciens életvitelének függvénye. Általánosságban elmondható, hogy egészséges életmód mellett akár több évig is fehérek maradnak.

Miért jobb a rendelői fogfehérítés mint az otthoni?

A rendelői fogfehérítés legfőbb előnye, hogy míg az otthoni kezelés több hét után vezet a kívánt eredmény eléréséhez, addig a rendelőben történő kezelés után a páciens egyből gyönyörű, fehér fogakkal távozhat.

Várandósság alatt végezhető-e fogfehérítést?

Mivel kellőszámú vizsgálat hiányában nem lehet biztonságosan kijelenteni, hogy a fogfehérítés során használt vegyületeknek nincs magzat károsító hatásuk, ezért a fogorvosok azt javasolják, hogy ezt a beavatkozást halasszák későbbre.

Azt hallottam, hogy a fogfehérítés roncsolja a fogzománcot. Igaz ez?

Nem, amennyiben fogorvos végzi a fogfehérítő beavatkozást. Ugyanez már nem mondható el a különböző, otthoni házi praktikák (szódabikarbóna stb.) alkalmazásánál. Fogfehérítést csak és kizárólag fogorvosi rendelőben, vagy fogorvosi kontroll mellett végeztessünk!

Foglaljon időpontot az

Oktán Fogklinikánál

Kérjük, jelöld meg, melyik a legmegfelelőbb időpont a számodra. A kijelölt dátum és időpont nem válik automatikusan valós időponttá, de kérésedet maximálisan figyelembe vesszük. A konkrét időpont rögzítéséhez munkatársunk rövidesen felveszi veled a kapcsolatot.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy az időpontok lemondása vagy módosítása díjmentesen 24 órával a lefoglalt időpontot megelőzően lehetséges email-ben és telefonon!negyvennyolc és tizenhat összege

Kapcsolat

Oktán Fogklinika (I-ZA Kft.)
Cím: 2440 Százhalombatta, Piac tér A/4
Adószám: 10987285-2-13

E-mail:

Megközelíthetőség:
Rendelőnk Százhalombatta szívében, a Piac téren található.
Bejáratunk a piac tér belső területén közelíthető meg.
Autóval a Sparnál, a piac másik oldalánál van lehetőségük parkolni.

Foglaljon időpontot online

Bejelentkezés / Fogászati páciens koordinátor:
Nagy Rita, Söjtöri Zita
Telefon: +36 30 400 4166