Esztétikus fogtömések az Oktán fogklinikán

Oktán fogklinika

A fogtömés a leggyakoribb fogászati eljárás. A lyukakat a fogakon legtöbbször a fogszuvasodás okozza. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat, melynek az egyetlen kezelési módja a fogtömés.

A fogtömés menete


  1. Helyi érzéstelenítés. Szakrendelőnkben korszerű érzéstelenítőt használunk. A kezelés előtt mindenképp jelezd, ha bármilyen allergiád van.
  2. Egy fúró segítségével eltávolítjuk a szuvasodott fogrészt. Ez a folyamat az érzéstelenítés miatt nem jár fájdalommal.
  3. SAz így kialakult üreget kémiailag előkészítjük egy speciális fogászati savval. Ez biztosítja, hogy a fogtömés kémiailag is rögzüljön a foghoz. Ezután vízzel gondosan lemossuk azt a fog felszínéről.
  4. A ragasztóréteg felvitele és rákötése a fogfelszínre kék színű lámpával. Ez egy kb. 20 másodperces folyamat.
  5. A tömőanyag behelyezése az üregbe. E művelet során óvatosan, több rétegben kitöltjük a tömőanyaggal az üreget.
  6. Az üregbe került tömőanyag-rétegek megkötése. Minden felvitt réteget kb. 20 másodpercig egy kék fényű lámpával világítunk meg, mely megszilárdítja azt. Kiemelten figyelünk arra, hogy a választott tömőanyag színe a pontosan illeszkedjen a fog eredeti színéhez.
  7. Polírozás. Az utolsó réteg tömőanyag bevitelénél a tömésfelszín kialakítása is megtörténik. Amennyiben összezáráskor kényelmetlenséget érez páciensünk, alakítunk a tömés formáján. Addig polírozzuk a tömést, amíg el nem érjük a megfelelő harapási magasságot.

Mennyire fájdalmas a fogtömés?

Rendelőnkben korszerű érzéstelenítés előzi meg a fogtömést, így a beavatkozás nem jár fájdalommal.

Mennyire fog fájni a fogam a fogtömés után?

Az érzéstelenítés elmúltával jelentkezhet fájdalom, ez azonban fájdalomcsillapítóval csökkenthető. A fájdalom és az érzékenység általában egy-két napon belül elmúlik.

Miért és mikor kell betömni a fogakat?

A fogszuvasodás, mely gyakran sötét foltként jelenik meg a fogfelszínen sokszor szabad szemmel is jól látható, ha szemügyre vesszük otthon a fogainkat. A fogak érzékenysége szintén jele lehet a fogszuvasodásnak. Mégis akadnak olyan esetek, amikor a szuvasodás a felszínen nem látszik, így röntgenre van szükség annak felderítéséhez. Rendszeres kontrollokkal minden probléma még időben, kezdeti stádiumban kezelhető.

Miért olyan veszélyes a fogszuvasodás?

Mert visszafordíthatatlan folyamat. Az egyetlen kezelési mód pedig a fogtömés. Amíg csak a zománc legkülső rétege sérül a fogszuvasodás miatt, esetleg speciális fluorpaszták használatával meg lehet állítani a szuvasodás továbbterjedését..

Egyre mélyebb lesz a lyuk

Az elhanyagolt, szakorvos által feltáratlan, szuvas fogak idővel egyre rosszabb állapotba kerülnek, és ami egy pici lyuk volt, az később egyre nagyobb részben tönkreteheti a fogunkat. A legnagyobb veszély, hogy a szuvasodás mélyre, a fog belseje felé hatol és eléri az idegeket tartalmazó pulpakamrát. Ekkor jelentkezik az a szinte elviselhetetlen fájdalom, amikor a legtöbben fogorvoshoz mennek, ám ilyenkor már gyakran a fog elhalása megtörténik. Ezekben a helyzetekben az esztétikus fogtömés mellett gyökérkezelésre is szükség van annak érdekében, hogy a fogat megmentsük.

Gyengül a fog szerkezete

Nemcsak a fog elhalása és a fájdalom miatt kell foglalkozni a szuvas foggal, hanem azért is, mert ezáltal a fog szerkezete meggyengül és étkezés során hamar letörhet egy-egy darab, vagy akár a korona teljes egésze. Ha ez megtörténik, akkor már sokkal nehezebb a fog megmentése. Előfordulhat, hogy a szerkezet gyengülése olyan mértéket ölt, hogy a fogat el kell távolítani, ami adott esetben csak sebészeti módszerekkel lehetséges.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás elsősorban a rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással előzhető meg. Ajánlott a napi legalább kétszeri alapos fogmosás, a fogselyem és a szájvíz használata. Érdemes évente legalább egyszer felkeresni a fogorvost egy rutin szűrővizsgálatra - minél hamarabb észreveszi a fogszuvasodást, annál könnyebben és kisebb beavatkozással tudja kezelni.

Esztétikus fogtömés

Az esztétikus fogtömések tökéletesen illeszkednek a fogaink színéhez. A legtöbb ilyen tömés korszerű kompozit tömőanyaggal készül.

Az esztétikus tömés textúrájában is hasonlít az igazi fogra és a harapásba is pontosan illeszkedik. Használatakor kevesebb egészséges fogszövetet kell eltávolítani, mint például az amalgámos tömésnél.

Porcelán fogtömés (fogbetét)

Inlay/ Onlay/ Overlay tömés

Általában az előrehaladott fogszuvasodás vagy letört fogfelület kezelésére alkalmazzuk az őrlőfogaknál abban az esetben, ha a szuvasodás eltávolítása után jelentős mértékű a hiányzó foganyag mennyisége. Az elnevezésbeli különbségek a hiányzó foganyag mennyiségére utalnak. Személyre szabottan készíti el a fogtechnikus, és a fogorvos ragasztja be a helyére.

Amalgám fogtömés

Napjainkban már csak elvétve használják az amalgámot fogtömésre. Felnőtt egy generáció, akik már nem is emlékeznek rá. Rendelőnkben mi sem alkalmazunk amalgám tömést. A WHO hivatalos állásfoglalása szerint nem veszélyezteti az egészséget az amalgám tömés, mégis több ország betiltotta a használatát környezetvédelmi okok miatt. Az Oktán Fogklinikán korszerű, a fog színével megegyező esztétikus fogtömésekkel dolgozunk, illetve kicseréljuk ezekre az amalgám töméseket.

Arany fogtömés

Az arany fogtömést teljes mértékben tolerálja a szervezetünk. Évekkel tartósabb, mint a porcelán vagy esztétikus tömés, ugyanakkor nem idomul a fogsor színéhez és nagyon drága az alapanyag.

Barázdazárás

A barázdazárást általában a gyerekek örlőfogainak védelme érdekében alkalmazzuk, de felnőttkorban is elvégezhető. A barázdazárás alkalmával az őrlőfogak tetejére vékony rétegben fogtömést helyezünk fel, és ezzel megakadályozzuk a fog szuvasodását.

A fogtömés meglazulása

A fogtömést ugyanolyan teher éri, mint a fogunkat, hiszen rágunk vele és ugyanazoknak a kémhatásoknak van kitéve, mint a fogaink. A fogtömések általában 10-15 év alatt meglazulnak és cserére szorulnak. A fogorvos a rutinvizsgálaton mindig megnézi a töméseket is, így hamar kiderül, melyik szorul cserére.

Kiesett fogtömés

A fogtömés általában evés közben esik ki, mert ilyenkor éri a legtöbb erőhatás a fogat. Ha egy tömés kiesik, ne rágjuk szét, ne nyeljük le, hanem köpjük ki. Nem szükséges elrakni a kiesett esztétikus fogtömést, mert a fogorvos újat készít. A porcelán és arany töméseket viszont néhány esetben vissza lehet ragasztani, ezért érdemes elrakni őket és azonnal felkeresni a fogorvost. Természetesen az egyéb típusú kiesett tömések esetében is érdemes minél hamarabb felkeresni a fogorvost, hiszen annak helyén, a védtelenül maradt fogfelszínen újra elindulhat a szuvasodás.

A fogtömés cseréje

A töméscsere során először a régi tömést távolítja el a fogorvos (ha az nem esett ki), majd az új fogtömést ragasztóanyaggal a helyére rögzíti. Ki lehet cserélni a régi amalgám töméseket korszerű kompozit vagy porcelán tömésekre.

Mi történik, ha lenyelem a fogtömést?

A fogtömés a legtöbb esetben minden akadály nélkül áthalad az emésztőrendszeren.

Gyakori kérdések

Mennyire fájdalmas a fogtömés?

Rendelőnkben korszerű érzéstelenítés előzi meg a fogtömés, így a beavatkozás nem jár fájdalommal.

Mennyire fog fájni a fogam a fogtömés után?

Az érzéstelenítés elmúltával jelentkezhet fájdalom, ez azonban fájdalomcsillapítóval csökkenthető. A fájdalom és az érzékenység általában egy-két napon belül elmúlik.

Mi történik, ha lenyelem a fogtömést?

A fogtömés a legtöbb esetben minden akadály nélkül áthalad az emésztőrendszeren.

Mi a teendő, ha kiesik a fogtömés?

Minél hamarabb fel kell keresni a fogorvost, hogy kicserélje. A porcelán vagy arany fogbetétet néha vissza is lehet ragasztani.

Veszélyes az egészségre az amalgám tömés?

Bár a WHO hivatalos állásfoglalása szerint nem veszélyezteti az egészséget az amalgám tömés, mégis több ország betiltotta a használatát. Rendelőnkben korszerű, a fog színével megegyező esztétikus fogtöméseket használunk, illetve kicseréljuk ezekre az amalgám töméseket.

Miért olyan veszélyes a fogszuvasodás?

Mert visszafordíthatatlan folyamat. Az egyetlen kezelési mód pedig a fogtömés.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás elsősorban a rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással előzhető meg.

Lehet a tömött fogat fogszabályozni?

Igen, a tömött fogat is lehet fogszabályozni.

Foglaljon időpontot az

Oktán Fogklinikánál

Kérjük, jelöld meg, melyik a legmegfelelőbb időpont a számodra. A kijelölt dátum és időpont nem válik automatikusan valós időponttá, de kérésedet maximálisan figyelembe vesszük. A konkrét időpont rögzítéséhez munkatársunk rövidesen felveszi veled a kapcsolatot.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy az időpontok lemondása vagy módosítása díjmentesen 24 órával a lefoglalt időpontot megelőzően lehetséges email-ben és telefonon!egyszázötvenöt és tizenhét összege

Kapcsolat

Oktán Fogklinika (I-ZA Kft.)
Cím: 2440 Százhalombatta, Piac tér A/4
Adószám: 10987285-2-13

E-mail:

Megközelíthetőség:
Rendelőnk Százhalombatta szívében, a Piac téren található.
Bejáratunk a piac tér belső területén közelíthető meg.
Autóval a Sparnál, a piac másik oldalánál van lehetőségük parkolni.

Foglaljon időpontot online

Bejelentkezés / Fogászati páciens koordinátor:
Nagy Rita, Söjtöri Zita
Telefon: +36 30 400 4166