Gyermekfogászat

Egy életre rossz emlékeket, traumát okozhat, ha a gyermek első látogatása a fogorvosnál rosszul sikerül. Hiszünk benne, hogy nem mindegy, milyen élmény éri a legkisebbeket az első fogorvosi konzultáció alkalmával.

Először a fogorvosnál

Fogorvoshoz nem csak akkor kell menni, ha panaszunk van, hatványozottan igaz ez a gyermekekre. Ám mivel számukra az orvosi rendelők, a fogorvosi rendelők szokatlannak, ridegnek és akár félelmetesnek is tűnhetnek, így fontos, hogy ezt a képet eloszlassuk bennük.

Amennyiben kezelésre kerül a sor egy fogorvosi rendelőben, a gyermek azt érezheti, hogy megsértik a privát szféráját. Nagyon sok múlik a fogorvoson is, hogy mennyire türelmes, kedves és biztató. Az összes felsorolt eseményt traumaként élheti meg, így közös felelősségünk, hogy félelmeit eloszlassuk, és felnőttkorában ne csak akkor látogasson el fogorvosi rendelőbe, ha már nagyon fáj.

Tapasztalatok szerint a gyermek első néhány fogorvosi látogatását érdemes úgy ütemezi, hogy azok a panaszok megjelenése előtt történjek. Olyan ez, mint egy iskolai, óvodai beszoktatási időszak, amely segít a gyermekeknek abban, hogy az első élményeik semlegesek, vagy inkább pozitívak legyenek. A cél tehát közös: a kicsik megszokják a rendelő hangulatát, az illatokat, a fura hangokat, megismerjék és bizalmukba fogadják a fogorvost.

Fontos a türelem

Ne ijedünk meg sem a sírástól, sem az ellenállástól. Ez természetes reakció a legkisebbek részéről, ha fogorvosi kezeléssel találkoznak. Nemcsak az a célunk, hogy kezeljünk egy akut problémát, hanem az is, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a megelőzésre, és az egészséges fogak megőrzésére. A kezelések alatt elmagyarázzuk, hogy melyik eszköz, milyen célt szolgál, és miben segít. De nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy a türelem, a mosoly, az odafigyelés a legfontosabb a beavatkozások alatt.

A gyermekek esetében kiemelten fontos a megfelelő kezelések időbeni elvégzése, mert a gyermek egész életén keresztül viselheti az elmaradásukból vagy késedelmes elégzésükből eredő következményeket. Gondoljunk bele, hogy milyen kárt okozhat, ha egy el nem végzett barázdárás miatt már gyermekkorban elkezd szuvasodni egy maradó fog.

A tejfogak

A tejfogak jelennek meg először a szájüregben, majd a fogváltás során kiesnek, és maradó fogakkal (csontfogakkal) helyettesítődnek. Először az alsó metsző tejfogak bújnak elő, általában 6-12 hónapos korban. 24-36 hónapos korra a legtöbb esetben az alsó fogsor második tejörlői is kitörnek, ezzel kialakul a teljes tejfogsor. Néhány esetben a maradó fog csírája nem fejlődik ki rendesen, ezért a tejfog a szájüregben maradhat. A tejfogak zománcrétege vékonyabb, mint a csontfogaké, ezért sokkal könnyebben szuvasodhatnak.

A tejfogakat ugyan a legtöbb ember még gyerekkorában elveszti, mégis nagyon fontos szerepük van:

Ápolásuk ugyanolyan fontos, mint a maradó fogaké. Nem utolsósorban már gyerekkorban érdemes kialakítani a megfelelő fogápolási és fogmosási technikákat. Ezzel két dolgot is elérünk:

  1. Már gyerekkorban kialakul a helyes rutin
  2. A maradó fogak is egészségesebben bújnak elő

Ezért fontos kezelni a tejfogakat

Tévhit, hogy a szuvas tejfogat nyugodtan bent lehet hagyni a szájban, mert előbb-utóbb úgyis kiesik. Ez több szempontból helytelen:

  1. A szuvas tejfog ugyanúgy fájhat, mint a csontfog. A gyerek is szenved a fogfájástól, nemcsak a felnőtt. Sőt, a gyerekeknek sok esetben nem lehet erős fájdalomcsillapítót adni, ezért sokkal nehezebben élik meg a fájdalmat.
  2. A szuvas tejfog ugyanúgy gyulladást okozhat a szájüregben, mint a csontfog.
  3. A szuvasodás akár a maradandó fogra is átterjedhet
  4. Az idő előtt kihullott tejfog miatt rosszul nőhetnek ki a maradó fogak

Tejfogak tömése

A tejfogak tömése hasonlóképpen zaljik, mint a maradó fogaké. Először kitisztítjuk a szuvs felületet, majd behelyezzük a tömőanyagot. A töméssel a cél a tejfog megvédése a fogváltásig.

Tejfog gyökérkezelése

Ha tehetjük, nem húzunk ki tejfogat, mert az eltávolítással megszűnne a helyfenntartó szerepe, és lehetséges, hogy rosszul nőne ki a maradó fog. A tejfogak gyökérkezelése esetén úgynevezett pulpotomiát végzünk, vagyis a gyulladt vagy már elhalt ideget eltávolítjuk a fogból.

Barázdazárás

A barázdazárás a kis és nagy őrlőfogak rágófelszínén található mélyebb barázdák speciális tömítőanyaggal történő lezárása. A fogak, kiváltképp az őrlőfogak felületén bemélyedések találhatók, amelyek alján sokszor apró repedések keletkeznek. Ezeket nem lehet rendesen fogkefével kitisztítani, így a fogak könnyen elszuvasodhatnak. A barázdazárással megszűntetjük az ilyen apró repedéseket.

A barázdazárás teljesen fájdalommentes, pár perces beavatkozás. Érdemes már az egészséges fogon elvégezni, lehetőleg a fog teljes kibújását követő hat hónapon belül. A féléves fogorvosi vizit alkalmával megvizsgáljuk a fogak barázdáit, és szükség esetén betömjük őket. Ugyanígy a meglévő barázdazárásokat is ellenőrizzük, és ha kell, cseréljük.

Fogkő eltávolítás

A gyerekek fogain - legyen szó akár tejfogról vagy maradó fogról - ugyanúgy lerakódik a fogkő, mint a felnőttekén. Rendelőnkben fájdalommentesen eltávolítjuk a gyerekek fogaira lerakódott fogköveket, és simává polírozzuk a fogfelszínt.

Szájhigiénia

A gyerek esetében fokozottan oda kell figyelni a szájhigiéniára, illetve még pici korban megtanítani nekik a helyes fogmosási technikát. Ameddig még nem tudják maguk mosni a fogukat, a szülőknek kell azt megtenni. Érdemes plakkfestő tablettát használni, amely beszínezi az ottmaradt lepedéket. A fogorovosi vizitek alkalmával megtanítjuk a helyes fogmosást és fogkefe használatot.

Gyermek fogszabályozás

A fogszabályozást akár 7 éves kor körül, az első metszőfogak kibújása után el lehet kezdeni. Minden további részlet itt található.

Foglaljon időpontot az

Oktán Fogklinikánál

Kérjük, jelöld meg, melyik a legmegfelelőbb időpont a számodra. A kijelölt dátum és időpont nem válik automatikusan valós időponttá, de kérésedet maximálisan figyelembe vesszük. A konkrét időpont rögzítéséhez munkatársunk rövidesen felveszi veled a kapcsolatot.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy az időpontok lemondása vagy módosítása díjmentesen 24 órával a lefoglalt időpontot megelőzően lehetséges email-ben és telefonon!egyszázötvennyolc és tizenhárom összege

Kapcsolat

Oktán Fogklinika (I-ZA Kft.)
Cím: 2440 Százhalombatta, Piac tér A/4
Adószám: 10987285-2-13

E-mail:

Megközelíthetőség:
Rendelőnk Százhalombatta szívében, a Piac téren található.
Bejáratunk a piac tér belső területén közelíthető meg.
Autóval a Sparnál, a piac másik oldalánál van lehetőségük parkolni.

Foglaljon időpontot online

Bejelentkezés / Fogászati páciens koordinátor:
Nagy Rita, Söjtöri Zita
Telefon: +36 30 400 4166